19 / 05 / 2024

Emlakçıya verilen kapora geri alınabilir mi?

Emlakçıya verilen kapora geri alınabilir mi?

Emlakçı aracılığı ile yapılan gayrimenkul anlaşmalarında emlakçı alıcıdan kapora talep edebiliyor.Kaporanın istisnai durumlar haricinde yüzde 5'ten fazla olmaması gerekiyor.Peki emlakçıya verilen kapora geri alınabilir mi?


Emlakçıya verilen kapora geri alınabilir mi?

Gayrimenkul alıcıları ile satıcılarını biraraya getiren emlakçılar, gayrimenkullerin daha hızlı bir şekilde alıcısına ulaşması için görev alıyor.Emlakçılar, gerçekleştirdikleri gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlemlerinden kapora alabiliyor. 


Gayrimenkul emlakçı aracılığıyla alınıyor veya satılıyorsa belirlenen oranlarda bir emlakçı kaporası ödemek gerekiyor.Emlakçı kaporası, emlakçı aracılığıyla yapılan gayrimenkul alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, gayrimnekulün satış bedeli üzerinden belirlenen oran üzerinden alınıyor. 


Emlakçı kaporası için ödenmesi gereken tutar, satış işlemi yapılan taşınmazın satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor.Peki "emlakçıya verilen kapora geri alınabilir mi? "diyorsanız işte yanıtı..


Alıcının emlakçıya ödediği kaporanın ancak, satıcının söz konusu gayrimenkulü satmaktan vazgeçmesi halinde geri alınabiliyor. Ancak, bu hususta da sorun yaşamamak adına, önceden alıcı satıcı ve emlakçı arasında emlakçı kapora sözleşmesinin imzalanması faydalı oluyor. Aksi halde, satıcıdan kaynaklanan bir iptalin olması durumunda da kimi emlakçılar kaporanın yandığını söyleyebiliyor.


Alıcı, gayrimenkulü almaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamıyor. Satıcı bu gayrimenkulü satmaktan vazgeçerse, kaparoyu iade ediyor ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeniyor.

Satışta emlak komisyonu ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com