27 / 04 / 2024

Emlak vergisinde vergi ziyaı cezası 2015!

 Emlak vergisinde vergi ziyaı cezası 2015!

Emlak vergisi mükelleflerinin beyanname vermemesi halinde idarece vergi ziyaı cezası kesiliyor.İşte emlak vergisinde vergi ziyaı cezası 2015..


Emlak vergisinde vergi ziyaı cezası 2015!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa,işyeri,arazi ve konutl sahipleri, emlak vergisi mükellefi oluyor. Gayrimenkul sahiplerinin vergi borcunu ödemeleri için öncelikle gayrimenkule sahip olunduğu sene belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.


Emlak vergisi bildirimi için tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres, beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Gelir Servisine başvurulması gerekiyor. 


vergi için ödenecek olan bedel, taşınmazın türüne ve bulunduğu belediyeye göre farklılık gösteriyor.Büyükşehir olan illerde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak tahsil ediliyor. 


Söz konusu vergi ödemeleri iki taksit halinde ödenebiliyor. Birinci taksitler Mart-Nisan-Mayıs aylarında ikinci taksit Kasım ayında ödeniyor.İsteyenler vergilerini ilk taksit dönemi içerisinde, tek seferde yapabiliyor.


Vergi ödemelerini zamanında yapmayan ya beyannamelerini zamanında vermeyen emlak vergisi yükümlülerine, ödeme yapılmayan her ay için belli bir oranda ceza uygulanıyor.Peki emlak vergisinde vergi ziyaı cezası nedir?


Emlak Vergisi Kanunu'na göre zamanın verilmeyen beyannameler ve ödemeler için vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Emlak vergisi ödemesini geciktiren ya da ödemeyen mükellefler, ödemedikleri her emlak vergisi taksiti için 6183 sayılı kanun gereğince gecikme cezası ödemek zorunda kalıyor. Zamanında ödenmeyen emlak vergisi borcu için aylık %1,9 gecikme faizi alınıyor.

Yıllık emlak vergisi ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com