02 / 05 / 2024

Emlak vergisinde son gün ne zaman?

 Emlak vergisinde son gün ne zaman?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan mesken, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor.Peki emlak vergisi 2015 ne zaman ödenir?Emlak vergisinde son gün ne zaman?


Emlak vergisinde son gün ne zaman?

Arsa,araz,,işyeri ve konut gibi taşınmaz sahiplerinin ödemek ile mükellef olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Emlak vergisi 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Kanunen Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için bu verginin ödenmesi gerekiyor.

Vergiler, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Farklı bir ilde bulunan gayrimenkuller için vergi ödemesi PTT havalesi ile yapılabiliyor.

2015 yılında ödenecek olan emlak vergisi oranları ise şu şekilde; Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Emlak vergisini, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor.

Peki emlak vergisi 2015 ne zaman ödenir?Emlak vergisinde son gün ne zaman? diyorsanız işte yanıtı..

Emlak vergisi her sene iki şeit taksit şeklinde ödeniyor. Emlak vergisinin ilk taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.Emlak vergisi ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor.Vergisini ödemeyen mükellefler için son 10 gün bulunuyor.

Vergisini zamanında ödemeyen mükelleflere her ay için  gecikme cezası uygulanıyor.

Emlak vergisi ödememe cezası ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com