26 / 04 / 2024

Emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?

Taşınmaz sahipleri tarafından her sene iki eşit taksit halinde emlak vergisi ödeniyor.Peki emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?


Emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmazlara sahip, emlak vergisi muafiyet durumundan yararlanmayan kişiler devlete emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor.


Vergide meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi de bulunuyor. 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip geliri olmayan ev hanımları, işsizler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ile engelliler vergiden muaf tutuluyor.


Vergiden muaf olmayan gayrimenkul sahiplerinin beyanname vermesi ve vergi ödemesini yapması gerekiyor.Emlak vergisi için beyanname taşınmazın edinildiği senenin sonuna kadar veriliyor.Ödemeler ise bir sonraki sene başlıyor.2015 yılında 2014'te taşınmaz edinen kimseler vergilerini ödüyor.


Söz konusu vergi ödemeleri iki taksit halinde ödenebiliyor. Birinci taksit ödemeleri Mart ,Nisan,Mayıs aylarında,ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında yapılıyor. İsteyenler vergilerini ilk taksit dönemi içerisinde, tek seferde yapabiliyor.Peki emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?


Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda kalıyor. Bu oran her yıl değişkenlik gösteriyor.


Emlak vergisi kapsamında olan borcu ve cezaları öğrenmek için ilgili belediyeye başvuruda bulunulabiliyor.


Vergi Usul Kanununa göre , emlak vergisi ceza indirimi de söz bulunuyor. Kanuna göre mükellefin kesilen cezaya itiraz etmeksizin kabul ederek ve ödemek üzere; emlak vergisi ceza indirim dilekçesi ile iyi niyetini göstermesi halinde verilecek, cezaya indirim yapılabiliyor.

Emlak vergisi borcumu nereden öğrenirim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com