22 / 05 / 2024

Emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Belediyelere taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor.İki eşit taksit şeklinde ödenen emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir?İşte emlak vergisi taksitleri 2015..


Emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, gayrimenkuller için her sene ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Gayrimenkulün kullanıcıları değil, sahipleri tarafından ödenmesi gereken emlak vergisi, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Vergi için ödenmesi gereken tutar, vergi oranları ile taşınmaz değeri üzerinden hesaplanıyor.2015 emlak vergisi oranları aşağıda yer alıyor:


2015 emlak vergisi oranları..

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Emlak vergisi çevre temizlik vergisi gibi her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor.İlk taksit ödemelerinin Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapıldığı emlak vergisi ikinci taksitleri ise Kasım ayında ödeniyor. Buna göre emlak vergisi için son 5 gün bulunuyor.


Bu son 5 gün içinde hala emlak vergisi 1. taksit borcunu ödememiş olan mükelleflerin ödeme yapmaları gerekiyor. Aksi halde zamanında ödeme yapmayan mükelleflere gecikme faizi uygulanıyor.


Vergi ödemeleri taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Bir başka şehirde yer alan taşınmaz ödemeleri için şehir değiştirilmesi gerekmiyor.Bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi ile yapılabiliyor. 


Ayrıca belediyelerin Banka Hesap Numaralarına emlak vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor. Vergi internetten online olarakta ödenebiliyor.

Kredi kartı ile emlak vergisini ödeyebilir miyim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com