19 / 05 / 2024

Emlak vergisi pazar günü ödenebilir mi?

Emlak vergisi pazar günü ödenebilir mi?

Gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergilerin başında gelen emlak vergisi gayrimenkulün bağlı olunan belediyeye ödeniyor.Peki emlak vergisi pazar günü ödenebilir mi?Belediyeler haftasonu açık mı?


Emlak vergisi pazar günü ödenebilir mi?

Gayrimenkul sahipleri, 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor.Taşınmaz malı eğer intifa hakkı sahibi varsa, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi sorumlusu oluyor.


Paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.


Vergide ödemeler taşınmaz malın satın alındığı tarihi takip eden sene başlıyor.Örneğin 2015 yılında birgayrimenkul aldığınızı düşünelim. Ödemeleriniz 2016 yılında başlayıyor. Ancak 2015 yılının sonuna kadar beyanname vermeniz gerekiyor.


Vergi, emlak vergisi oranlarının taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor.Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


İki eşit taksit şeklinde ödenen emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri Mart ayı itibarıyla başlamıştı. Normalde 31 Mayıs tarihinde sona eren emlak vergisi 2015 yılında 1 Haziran'a kadar ödenebiliyor.Peki "emlak vergisi pazar günü ödenebilir mi?Belediyeler haftasonu açık mı? diyorsanız işte yanıtı..


Belediyeler normal şartlarda haftasonu çalışmıyor.Ancak vergi dönemi nedeniyle kimi belediyeler yaşanan yoğunluktan dolayı hafta sonu da vergi tahsili yapabiliyor.Vergilerin pazar günü ödeyip ödenmeyeceği belediye aranarak öğrenilebiliyor.

Emlak vergisi uzatıldı mı 2015?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com