29 / 03 / 2024

Emlak vergisi oranları 2015!

 Emlak vergisi oranları 2015!

Emlak Vergisi; mesken, işyeri,arazi,arsa gibi taşınmaz mallar için ödenen vergi olarak tanımlanıyor.Belirlenen emlak vergisi ödemesinin ilgili belediyeye yapılması gerekiyor.İşte emlak vergisi oranları 2015..


Emlak vergisi oranları 2015!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mallar için vergi ödenmesi mecburiyeti bulunuyor. Vergiyi taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmaza malik gibi kullananların ödemesi gerekiyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel gayrimenkule ve gayrimenkulün bulunduğu bölgeye göre farklı oranlarda hesaplanıyor.Büyükşehir belediyesinde yaşayanlar için ödenen emlak vergisiyle,büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer alamayan taşınmaz için ödenen vergi farklı oluyor.


Emlak vergisi ödemeleri,taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.Taşınmaz şehir dışında ise vergi ödemesi tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödemeleri kabul edilebiliyor


Emlak vergisi oranları 2015!

Emlak vergisi arsa,mesken,arazi de değişiklik gösterdiği gibi ilin büyükşehir olup olmamasıyla da ilişkilendiriliyor.2015 emlak vergisi ;

Normal Yörelerde  Binalarda  Binde 2,Meskenlerde Binde 1,Arazilerde Binde 1      Arsalarda  Binde 3 olarak hesaplanıyor.


Büyükşehir Belediyesi olan illerde ise Binalarda Binde 4,meskenlerde Binde 2 

arazilerde Binde 2,arsalarda Binde 6 olarak emlak vergisi hesaplanıyor.


Büyükşehirde bir meskenin değeri 200 bin TL diyelim.Vergi oranı binde 2 oluyor ve ödenmesi gereken emlak vergisi 400 TL oluyor.


Büyükşehirde olmayan bir meskenin emlak vergisi hesabı ise şöyle:

Mesken değeri 200 bin TL diyelim.Vergi oranı Binde 1 ve ödenecek olan emlak vergisi 200 TL oluyor.



Kat irtifaklı evin emlak vergisi 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com