07 / 05 / 2024

Emlak vergisi ödemeyecek olanlar kimlerdir?

 Emlak vergisi ödemeyecek olanlar kimlerdir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Ancak bazı kişi ve kuruluşlar emlak vergisi ödemiyor.Peki emlak vergisi ödeyecek olanlar kimlerdir?


Emlak vergisi ödemeyecek olanlar kimlerdir?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi, konut ve işyeri gibi taşınmaz mallar için ödeniyor.


Her yıl iki eşit taksit halinde ödenebilen vergi ödemeleri gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Gayrimenkulün bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler PTT ile yapılabiliyor.


Emlak vergisinde arsa, arazi ve işyerleri için muafiyet bulunmazken; konutlar için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor.Sıfır oranlı emlak vergisi şartlarını yerine getiren kişiler emlak vergisinden muaf oluyor.Peki emlak vergisi ödeyecek olanlar kimlerdir?


Emlak vergisi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Şehit yakınları

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Dul ve yetimler

- Gaziler 

- Ev hanımları emlak vergisinden muaf tutuluyor. Vergiden muafiyet için belediyeden bazı evraklar isteniyor.Bu evraklar şu şekilde:


*Emekliler için;Emeklilik Cüzdanı fotokopisi,Kimlik fotokopisi,Türkiye sınırları içerisinde bir gayrimenkul içerisinde şartı (200m2 altında olması gerekmektedir) 


*Hiç Geliri Olmayan Mükellefler (Ev Hanımları) için ; Ocak ayı içerisinde, kimlik fotokopileri ile birlikte.


Yukarıdaki gerekli belgeler ve dilekçe ile Belediye Gelirler Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekiyor.

Emlak vergisi muafiyet dilekçesi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com