30 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemesi hangi aylarda?

Emlak vergisi ödemesi hangi aylarda?

Taşınmaz mal sahiplerinin sene içerisinde ödemek ile mükellef olduğu vergiler arasında emlak vergisi de yer alıyor.Emlak vergisi, yılda 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Peki emlak vergisi ödemesi hangi aylarda?


Emlak vergisi ödemesi hangi aylarda?

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile yükümlü olduğu vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Gayrimenkul sahibi olup; emlak vergisinden muaf tutulmayan kişilerin vergi dönemi içerisinde emlak vergisi borçlarını bağlı oldukları belediyeye ödemeleri gerekiyor.


Emlak vergisi ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere göre 200 metrekareyi geçmeyen büyüklüğe sahip tek bir evi olan; emekliler, gaziler, hiçbir geliri olmayanlar, dul ve yetimler, şehit yakınları ve bir tek evi olup da intifa sahibi olanlar emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Buna karşılık yukarıdaki özellikleri taşımıyor olmasına karşılık; yine de tek bir evi olan gayrimenkul sahiplerine ise, emlak vergisi indirimi uygulanıyor. Bu indirimden yararlanılabilinmesi için, ev sahibinin bağlı olunan belediyeye başvuruda bulunmaları gerekiyor.


Peki "emlak vergisi ne zaman ödenir 2015?Emlak vergisi ödemesi hangi aylarda?" diyorsanız işte yanıtı..


2015 yılı vergi takvimine göre emlak vergisi birinci taksitleri Mart,Nisan,Mayıs aylarında ödeniyor.İkinci taksit ödemesi ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin birinci taksit ödemelerini bugün mesai bitimine kadar yapması gerekiyor.Vergiyi iki taksitte ödemek istemeyen mükellefler tek seferde birinci taksitte vergiyi ödeyebiliyor.


Vergi ödemeleri ise üç şekilde yapılabiliyor: 

-Gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. -Gayrimenkulün bir başka şehirde olması halinde vergi ödemesi tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.

-Emlak vergisi ayrıca e-belediye sistemi ile online olarak ödeebiliyor.

Emlak vergisi hangi bankaya yatıyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com