27 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemesi 2015!

 Emlak vergisi ödemesi 2015!

Devletin, vatandaşlardan aldığı vergiler arasında taşınmaz sahiplerinden aldığı emlak vergisi de yer alıyor.Peki emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?İşte emlak vergisi ödemesi 2015..


Emlak vergisi ödemesi 2015!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi sahiplerinin ödemesi gereken vergilerden biri de emlak vergisi ödemesi oluyor.1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre, vergilendirme yapılıyor.

Birden fazla konuta veya birden fazla konut hissesine sahipleri ,200 metrekareden küçük kışlığı yanında bir de yazlık ev sahipleri,Emekli aylığı dışında geliri olanlar, çalışanlar,kira geliri, faiz geliri açıkçası başka geliri olanlarda, emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor.

Emlak vergisi için ödenecek bedel her sene, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor.Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 

İşyeri, dükkan gibi yerlerin emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergileri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı vergi takviminde belirtilen tarihler arasında ödeniyor.Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs; ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.

Buna göre 2015 yılının emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 1 Mart itibarıyla başlayacak.


Emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com