20 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödememe cezası ne kadar?

Emlak vergisi ödememe cezası ne kadar?

Daire, dükkan, arsa ve araziler için her sene belediyeye iki eşit taksitte emlak vergisi ödeniyor.Peki emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi ödememe cezası ne kadar?


Emlak vergisi ödememe cezası ne kadar?

Türkiye sınırları içinde bulunan tüm taşınmaz mallar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisinin konusunu oluşturuyor. Vergi her sene belli aylarda iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.


Yeni taşınmaz mal satın alanların vergi sorumluluğu, satışın gerçekleştiği seneyi takip eden sene başlıyor. Buna göre 2015 yılı içerisinde bir gayrimenkul aldığınızı düşünelim. Sene sonuna kadar belediyeye beyanname vermek gerekiyor. Vergi mükellefiyeti ise 2016 yılında başlıyor.


Emlak vergisi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Ancak, taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Emlak vergisi ödeme yerleri arasında internet seçeneği de bulunuyor. Ancak internetten ödeme yapılabilmesi için belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması gerekiyor. 


Vergi iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Emlak vergisi 1. taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında,emlak vergisi 2. taksit ödemeleri Kasım ayında yapılıyor.


Peki "emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi ödememe cezası ne kadar?" diyorsanız işte yanıtı..


Emlak vergisi ödemesini geciktiren ya da ödemeyen taşınmaz sahipleri, ödemedikleri her emlak vergisi taksiti için 6183 sayılı kanun gereğince gecikme cezası ödemek zorunda kalıyor. 


Zamanında ödenmeyen emlak vergisi borcu için aylık %1,9 gecikme zammı uygulanıyor.   

Emlak vergisi ödememe koşulları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com