19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri nereden yapılır?

Emlak vergisi ödemeleri nereden yapılır?

Emlak Vergisi mükellefleri, vergi borcunu iki eşit taksit şeklinde ilgili yerlere ödeyebiliyor.Peki emlak vergisi ödemeleri nereden yapılır?


Emlak vergisi ödemeleri nereden yapılır?

Gayrimenkul sahiplerinin her sene ödemek ile yükümlü olduğu emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri devam ediyor. Vergi mükellefleri, vergi borcunu 1 Haziran tarihine kadar ödeyebiliyor.İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


vergi için ödenecek bedel, taşınmaz malın rayiç bedeli üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi oranları taşınmaz malın niteliğine ve yer aldığı belediye sınırlarına göre değişkenlik gösteriyor.2015 yılı emlak vergisi oranları aşağıda yer alıyor:


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Emlak vergisi mükellefi taşınmaz malların sahipleri oluyor. Taşınmazda kiracı olması durumunda vergiyi kiracı değil,taşınmaz sahibi ödüyor.


Emlak vergisi ödemeleri, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka ilde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Ayrıca, ilgili belediyenin  e-belediye sistemini kullanıyor olması halinde, emlak vergisi ödemeleri internetten online olarakta yapılabiliyor.

Tek evi olanlar emlak vergisi öder mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com