01 / 05 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri için son 5 gün!

Emlak vergisi ödemeleri için son 5 gün!

Gayrimenkul sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisi birinci taksit süresi sona eriyor. 1 Haziran 2015 tarihinde bitecek emlak vergisi ödemeleri için son 5 gün bulunuyor...


Emlak vergisi ödemeleri için son 5 gün!

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince bina, ev, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar için ödeniyor. Emlak vergisinin mükellefi, taşınmaz malın kullanıcı değil,sahibi oluyor.


Emlak vergisi oranları sahip olunan taşınmaz malın rayiç bedeli üzerinden emlak vergisi oranın hesaplanması ile bulunuyor. Konut, konut dışı bina (büro, dükkân mağaza vb.), arsa ve arazi olma durumuna,Büyükşehir belediye sınırları içinde bulunup bulunmadığına, göre oranlar değişiyor.


Emlak vergisi oranları büyükşehirlerde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. 2015 yılına ait emlak vergisi oranları aşağıda sıralanıyor:


2015 emlak vergisi oranları..

Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Vergi mükelleflerinin, her sene belli dönemlerde emlak vergisini ödemeleri gerekiyor.Vergi senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. İsteyen mükellefler birinci taksit döneminde tek seferde verginin tamamını ödeyebiliyor.


İlk taksitleri Mart, Nisan, Mayıs aylarında ödenen emlak vergisinin ikinci taksiti Kasım ayında ödeniyor. Buna göre 2015 yılı emlak vergisi ödemeleri için son 5 gün bulunuyor.

Emlak vergisi kimlerden alınmıyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com