19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor!

Emlak vergisi ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor!

1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi gerekli. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri 3 gün sonra başlıyor...


Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren yılda 2 taksitle ödenen emlak vergisinin ilk taksitinin ödeme dönemi 1 Mart itibariyle başlıyor. 1 Mart tarihinden 31 Mayıs'a kadar devam edecek olan Emlak Vergisi ödemeleri gayrimenkulun bulunduğu belediyelere ödenecek.


BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre emlak vergisi arsa arazi bina ve meskenlerden gayrimenkulün vergi değeri üzerinden alınıyor, vergi değerini ise takdir komisyonları 4 sened bir belirleniyor.


Son olarak 2017'de belirlenen vergi değeri, 2021’e kadar geçerli sayılacak. Emlak Vergisi’nin oranları da binde 1 ila binde 3 arasında değişiyor. Diğer bir yandan hiç geliri olmayanlar, emekli maaşıyla geçinenler, gaziler ve şehit yakınları ve engelliler Emlak Vergisi’nden muaf tutuluyor. 

 

Bir gayrimenkulü bulunan ve muafiyet şartlarını taşımayan herkes emlak vergisi ödemekle mükellef. Emlak vergisinin ilk ve ikinci taksitini mutlaka belirlenen süre içinde ödemek gerekli. Gecikme durumunda ise yüzde 1.40 oranında faiz uygulanıyor.


Emlak vergisi ödemelerinden ev hanımları, hiç geliri olmayan vatandaşlar, emekli maaşıyla geçinenler, engelliler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri muaf olabiliyor. Bu kişiler brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için emlak vergisinden muaf sayılabiliyor.  Buna rağmen vergi borcu çıkarılan veya vergi ödeyen milyonlarca vatandaş bulunuyor. Vergi muafiyetinden yararlanmak için mutlaka belediyeye başvurup form doldurup başvuru yapmak gerekiyor. Eğer ödediyseniz 5 seneye kadar dönük geri alma imkanınız bulunuyor.