04 / 05 / 2024

Emlak vergisi nereye ve ne zaman ödenir?

Emlak vergisi nereye ve ne zaman ödenir?

Türkiye sınırları içinde bulunan tüm taşınmazlar için ödenmesi gereken emlak vergisi,iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Peki emlak vergisi nereye ve ne zaman ödenir?


Emlak vergisi nereye ve ne zaman ödenir?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince arsa, arazi, konut ve işyeri gibi tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor. Vergiyi, taşınmaz malın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmaza malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Bir gayrimenkule paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Emlak vergisi ödemelerinden önce verginin beyanında bulunmak gerekiyor.Vergi beyanı taşınmazın satın alındığı senenin sonuna kadar verilmesi gerekiyor.Ancak ödemeler bir sonraki sene başlıyor.örneğin 2015 yılında gayrimenkul edinen bir kişinin 2015 yılı sonuna kadar beyanname vermesi,2016 yılında vergi ödemesini yapması gerekiyor.peki emlak vergisi nereye ve ne zaman ödenir?


Emlak vergisi ödemeleri;

-Taşınmazların bağlı olduğu belediyelere,


-Farklı ildeki taşınmazın emlak vergisi tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması ile,


-Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor.  


Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından her sene ödenen vergiler arasında yer alıyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs ayında yapılıyor. Buna göre 2015 yılı için ilk taksitleri emlak vergisi ödemeleri 1 haziran tarihine kadar devam ediyor.


İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.isteyenler tek seferde de emlak vergisini ödeyebiliyor.

Konut emlak vergisi oranı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com