25 / 04 / 2024

Emlak vergisi ne zaman beyan edilir?

Emlak vergisi ne zaman beyan edilir?

Emlak vergisi ödemeleri için ilk olarak taşınmazın bulunduğu belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor.Peki emlak vergisi ne zaman beyan edilir?İşte emlak vergisi beyan verme süresi..


Emlak vergisi ne zaman beyan edilir? 

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mallar için her sene belediyeye ödenen vergi emlak vergisi olarak karşımıza çıkıyor. Kanunen, Türkiye sınırları içinde bulunan mesken,işyeri, arsa ve araziler emlak vergisinin konusunu oluşturuyor.


Vergi mükellefi; Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet durumunda malik olanlar hisseleri oranında mükelleftir; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Vergide mükellefiyet, gayrimenkullere sahip olunması ile başlıyor. Vergi ödemelerinden önce beyanname verilmesi gerekiyor.Peki emlak vergisi ne zaman beyan edilir?


Emlak vergisinde beyan taşınmaz malın satın alındığı senenin sonuna kadar veriliyor. Örneğin, taşınmazı 2014 yılının Nisan ayında aldığınızı düşünelim. Vergi için beyannameyi 2014 Aralık sonuna kadar vermek gerekiyor. Vergi ödemeleriniz ise 2015 yılında başlıyor.


2015 yılı içerisinde emlak vergisi ödeme dönemi ise 1 Mart'ta başladı. 1. Taksit ödemeleri 1 Haziran'da son buluyor.ikinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek. İsteyen vergi mükellefleri tek seferde ödeme yapabiliyor.


Vergi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor.Taşınmaz şehir dışında ise tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödemeleri kabul edilebiliyor.


Ayrıca ödemeler internet üzerinden de yapılabiliyor.Ancak belediyelerin e-belediye uygulamasını kullanıyor olması gerekiyor.

Emlak vergisi online nasıl ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com