29 / 04 / 2024

Emlak vergisi ne kadar 2015?

 Emlak vergisi ne kadar 2015?

Taşınmazların bağlı olduğu belediyelere müracaat ederek ödenebilen emlak vergisi oranları her sene yeniden belirleniyor.Peki emlak vergisi ne kadar 2015?İşte emlak vergisi oranları 2015..


Emlak vergisi ne kadar 2015?

Emlak vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Bina, arsa veya arazi gibi taşınmazlara sahip maliklerin devlete ödemesi gereken bir vergi çeşidi olarak karşımıza çıkan emlak vergisi yıl içinde tek sefer ya da iki sefer olarak ödenebiliyor. 

Emlak vergisinin ödenme zamanları ise şöyle; iki taksit şeklinde ödeyecek olanlar için ilk taksit 1 Mart-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında, ikinci taksit ise 1 Kasım-30 Kasım 2015 tarihleri arasında ödenmesi gerekiyor.Buna göre emlak vergisi ilk taksit ödemeleri yarın başlıyor.

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor.2015 emlak vergisi oranları şu şekilde: 

-Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 

-İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

-Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Emlak vergisi beyannamesi nasıl düzenlenir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com