Daire, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar için 1319 sayılı Kanun gereğince emlak vergisi ödeniyor. Vergi, yılda iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. Peki emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?
Emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?
Konut,dükkan, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar için 1319 sayılı Kanun gereğince emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.
Vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.Birinci taksit ödemeleri Mart-Nisan-Mayıs aylarında ödenirken,ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında ödeniyor.Buna göre emlak vergisi birinci taksit ödemeleri devam ediyor.Vergisini yatırmayan mükellefler için son 11 gün bulunuyor.Peki emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?
Emlak vergisi mükellefiyetine ilişkin bilgilere 1319 sayılı emlak vergisi kanund ayer veriliyor.Kanuna göre;
Mükellefiyetin başlaması:
Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti;
a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,
b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,
c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi,takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.
Vergi mükelleflerinin ödeyecekleri emlak vergisi oranı taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre değişiyor.2015 yılı için hesaplanan emlak vergisi oranları şu şekilde:
-Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor.
-Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
-Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1;
-Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
Emlak vergisi ödeme noktaları!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com