29 / 03 / 2024

Emlak vergisi kimlerden alınmaz?

Emlak vergisi kimlerden alınmaz?

Emlak Vergisi Kanun esaslarına göre bazı taşınmaz mal sahiplerinden emlak vergisi alınmıyor.Peki emlak vergisi kimlerden alınmaz?Emlak vergisinden kimler muaftır?diyorsanız işte yanıtı..


Emlak vergisi kimlerden alınmaz?

1319 sayılı kanuna göre emlak vergisi, arsa, arazi, dükkan ve konut gibi taşınmaz mal sahipleri tarafından her sene devlete ödenmesi gereken bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.


Gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyede ödenen vergi, iki eşit taksit halinde ödeniyor. Yılın birinci taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.Buna göre emlak vergisini ödemeyen mükellefler için son 9 gün bulunuyor.


Vergi mükellefleri isterse vergi borcunu ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde de ödeyebiliyor.


Vergi için ödenmesi gereken tutar, gayrimenkulün değerine ve bağlı olduğu belediyeye göre değişiklik gösteriyor. Büyükşehir belediyelerin vergi yüzde 100 arttırımlı olarak uygulanıyor.


Peki emlak vergisi kimlerden alınmaz?Emlak vergisinden kimler muaftır?diyorsanız işte yanıtı..


Emlak Vergisi Kanun esaslarına göre bazı taşınmaz sahiplerinden emlak vergisi alınmıyor.Emlak vergisi alınmaması için taşınmaz sahiplerinin bazı şartları taşıması gerekiyor.


Emlak Vergisi ödememek için aranan ilk şart, 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta sahip olmak, bu meskenin yanı sıra herhangi bir yazlık ev, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmamak yer alıyor.


Tek mesken şartını yerine getiren ;bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar,emekliler,hiçbir geliri olmayanlar ev hanımları,şehit yakınları,dul ve yetimler ve gazilerden emlak vergisinden alınmıyor.Muafiyet şartlarını taşıyan kimselerin muafiyet formunu doldurarak belediyeye vermeleri gerekiyor.

Emlak vergisi muafiyet dilekçesi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com