20 / 05 / 2024

Emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?

Emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?

Türkiye'deki ev,işyeri, arsa ve araziler için emlak vergisi ödeniyor. Emlak vergisi için ödemeler taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor.Peki emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?


Emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan konut,işyeri,arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor.Vergiyi, taşınmaz mal sahipleri ödüyor.

Vergi mükelleflerinin ödeme yapmadan önce beyanname vermeleri gerekiyor.Emlak vergisi için beyanname gayrimenkule sahip olunan yılın sonuna kadar verilmesi gerekiyor. Beyanname bir kere veriliyor. Her sene beyanda bulunulmuyor.

Emlak vergisi beyannamesi için nazı evraklar gerekiyor. Emlak vergisi beyannamesi gerekenler şu şekilde:

-Tapu fotokopisi, 

-Nüfus cüzdanı fotokopisi, 

-Binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, 

-Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası),

-Beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, 

-Vergi numarası.

Beyanname verildikten sonra muafiyet özellikleri de bulunmuyorsa, taşınmaz sahibi emlak vergisi yükümlüsü oluyor.

Emlak vergisi, taşınmaz malların belediyesine ödeniyor. Taşınmazın bir başka ilde olması halinde ya da vergi döneminde mükellefin bir başka ilde bulunması halinde ödeme PTT havalesi ile veya internet üzerinden e-belediye sistemi ile yapılabiliyor.Peki emlak vergisi kaç ayda bir ödenir?

Emlak vergisi senede iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Emlak vergisinin 1. taksit ödemeleri Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında ödeniyor.Buna göre emlak vergisi birinci taksit ödemeleri 1 Haziran tarihine kadar devam ediyor.Emlak vergisini hala ödememiş mükellefler için son 7 gün bulunuyor.

Emlak vergisi ne kadar ödeyeceğim 2015?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com