21 / 05 / 2024

Emlak vergisi ilk taksiti 2015!

 Emlak vergisi ilk taksiti 2015!

Emlak Vergisi Kanununa göre Türkiye sınırları içinde bulunan ev,işyeri, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor.Peki emlak vergisi ilk taksiti ne zaman ödenir?İşte emlak vergisi ilk taksit 2015..


Emlak vergisi ilk taksiti 2015!

1319 sayılı kanun gereğince taşınmaz mal sahipleri tarafından emlak vergisi ödeniyor. Kanunen Türkiye sınırları içinde bulunan mesken,işyeri, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor.


Verginin mükellefi taşınmaz malların sahipleri oluyor. Taşınmazın birden fazla sahibi olması halinde verginin nasıl ödeneceği mülkiyet türüne göre değişiyor.


Bir bina veya arazide hisseli mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Emlak vergisi, geliri olmayanlar için binde sıfır olarak hesaplanıyor. Böylece geliri olmayan ve diğer şartları da taşıyan kişiler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Sadece tek mesken sahipleri için uygulanan bu muafiyetin diğer koşulları şu şekilde sıralanıyor:


- 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip olmak.

- Kışlık evin yanı sıra yazlık eve sahip olmamak.

- Tek meskenin aynı sıra bir başka evde hisseye sahip olmamak.

- Ev hanımları

- Dul ve yetimler

- İşsizler

- Engelliler

- Gaziler

- Emekliler.


Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmayan kişilerin iki eşit taksit şeklinde emlak vergisi ödemesi gerekiyor. İsteyen mükellefler ilk taksit döneminde tek seferde verginin tamamını da ödeyebiliyor.


1. taksitleri Mart, Nisan, Mayıs aylarında ödenen emlak vergisinin 2. taksiti Kasım ayında ödeniyor.2015 yılı emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor.Buna göre emlak vergisini hala ödememiş mükellefler için son 3 gün bulunuyor.

Ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com