05 / 05 / 2024

Emlak vergisi için son gün ne zaman?

Emlak vergisi için son gün ne zaman?

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile mükellef olduğu vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Emlak vergisi yılda iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.Peki emlak vergisi için son gün ne zaman?


Emlak vergisi için son gün ne zaman?

2015 yılı emlak vergisi ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor. Hala ödeme yapmamış mükelleflerin 3 gün içerisinde belediyeye giderek sahip oldukları gayrimenkuller için vergi ödemeleri gerekiyor.


Emlak vergisinin belirlenen süreler içerisinde yatırılması gerekiyor.Süresi içinde vergi ödenmezse gecikmenin yaşandığı her ay için gecikme faizi işliyor.


Emlak vergisi için ödenecek ücret, gayrimenkul kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi değerleri ise, ev, işyeri, arsa ve arazilerde farklılık gösteriyor.


Ayrıca emlak vergisi oranları büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.2015 yılında emlak vergisi oranları aşağıdaki gibi uygulanıyor: 


-Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


-Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


-Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; 


-Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Hangi hallerde emlak vergisi ödenmez?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com