14 / 05 / 2024

Emlak vergisi hesaplama nasıl yapılır?

 Emlak vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Gayrimenkul sahiplerinin devlete ödediği vergi türünden birisi de emlak vergisi oluyor.İki eşit taksit şeklinde ödenebilen emlak vergisi hesaplama nasıl yapılır?İşte emlak vergisi hesaplama 2015..


Emlak vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Emlak vergisinin, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 1.taksiti; Kasım ayında ise 2. taksiti olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor.Emlak vergisinin ilk ödemeleri dün itibari ile başladı.

Türkiye sınırları içinde yer alan taşınmazlar için ödenmesi gereken emlak vergisi bedelleri; vali, belediye başkanı, defterdar,  tapu sicil müdürü veya vekilleri, belediyeden yetkili bir memur, ticaret odası, ziraat odası ve esnaf odaları görevlilerinden meydana gelen komisyonlar tarafından belirleniyor.Peki emlak vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Emlak vergisi oranları taşınmazın cinsine ve yer aldığı şehrin büyükşehir olup olmamasına bakılarak hesaplanıyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 

İşyeri, dükkan gibi taşınmazlarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.örnek vermek gerekirse;

Örnek:

Taşınmazın türü: Mesken

Belediye: büyükşehir belediyesi değil

Değeri: 150 bin TL

Emlak vergisi oranı: binde 1

150 bin TL / 1000= 150 

150x1 = 150 TL emlak vergisi ödenemsi gerekiyor.

Emlak vergisinden muaf olan kurumlar nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com