09 / 05 / 2024

Emlak vergisi hangi ay 2015?

Emlak vergisi hangi ay 2015?

Emlak Vergisi Kanununda yer alan esaslara göre mesken, arsa, işyeri ve araziler için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki emlak vergisi hangi ay 2015?


Emlak vergisi hangi ay 2015?

Gayrimenkul sahipleri her yıl emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Konut, işyeri, arsa ve arazi sahip ve hissedarlarının ödemelerini gereken emlak vergisi ödemeleri belediyeye yapılıyor.


Vergiyi bina, mesken veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler ödüyor.


Emlak vergisi ödeme işlemleri, bağlı olunan belediyeden yapılabiliyor.Ayrıca e-belediye sistemine giriş yapılarak da internet üzerinden de emlak vergisi işlemleri yapılabiliyor. 


Borç, bildirim, tahakkuk, ödeme, tahsilat, evrak takip sıhhi ruhsat başvurusu gibi birçok işlemin internet üzerinden online olarak yapılabildiği e-belediye sistemini kimi belediyeler aktif olarak kullanırken; kimileri ise  sistemi aktif kullanmıyor.


Emlak vergisi gayrimenkulün değeri üzerinden hesaplanarak  bulunuyor.Vergi büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.Peki emlak vergisi hangi ay 2015?


Emlak vergisi ,2 eşit taksit şeklinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


İsteyen mükellefler vergi borcunun tamamını birinci taksit dönemi içerisinde tek seferde ödeyebiliyor. Ancak tüm borcun ilk taksit döneminde ödeme yapmadan, ikinci taksit zamanında ödenmesi mümkün olmuyor.

Emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com