Emlak vergisinde kimi taşınmaz mal sahipleri için muafiyet uygulaması bulunuyor. Bazı taşınmaz sahipleri muafken bilmeden emlak vergisi ödeyebiliyor. Peki emlak vergisi geri alınabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...
Emlak vergisi geri alınabilir mi?
Taşınmaz mal sahiplerinin ödemeleri gereken emlak vergisinde bazı mesken sahipleri için muafiyet bulunuyor. Emlak vergisi muafiyet şartlarını taşıyan kimseler, bağlı oldukları belediyeye verecekleri bir dilekçeyle vergiden muaf oluyor.
Sıfır oranlı emlak vergisi olarak da nitelendirilen bu muafiyetten, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip "geliri olmayan" kimseler faydalanabiliyor. Ayrıca, tek meskenin yanı sıra yazlık olarak kullanılan evin de olması muafiyet kapsamının dışında oluyor.
Ancak yazlık olan ancak kışın da kullanılan ve sahip olunan tek ev olması nedeniyle muafiyet söz konusu olabiliyor.
Başka bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir meskene sahip olmaları halinde emlak vergisi ödemiyor.
Bazı taşınmaz sahipleri muafken bilmeden emlak vergisi ödeyebiliyor. Peki emlak vergisi geri alınabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...
Muaf olduğundan habersiz bir şekilde vergi ödeyen kişiler ödedikleri emlak vergisini geri alabiliyor. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesine göre belediyeler, gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük beş yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen vergileri iade ediyor.Vergi iadesi için belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.
Emlak vergisi muafiyet formu 2016!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com