17 / 05 / 2024

Emlak vergisi gecikme zammı ne kadar?

Emlak vergisi gecikme zammı ne kadar?

Emlak vergisi mükelleflerinin, her yıl iki eşit taksitte vergi borcunu ödemeleri gerekiyor.Peki emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?Emlak vergisi gecikme zammı ne kadar?


Emlak vergisi gecikme zammı ne kadar?

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.

Emlak vergisi taksitleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.

Emlak vergisi, gayrimenkulün türüne, değerine ve bulunduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde vergi, yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.

2015 yılı emlak vergisi oranları;Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar ise  şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Hesaplanan emlak vergisi,iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.İsteyenler vergiyi tek seferde de ödeyebiliyor. Verginin birinci taksiti Mart ,Nisan,Mayıs aylarında ödenirken ikinci taksit ödemesi Kasım'da yapılıyor.

Peki emlak vergisi zamanında ödenmezse ne olur?Emlak vergisi gecikme zammı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..

Zamanında emlak vergisi ödemesi yapmayan mükelleflerin borcuna gecikme zammı uygulanıyor. Emlak vergisi gecikme faizi, gecikmenin yaşandığı her ay için ayrı kesiliyor. Emlak vergisi gecikme zammı oranı 2015 yılı için her ay için yüzde 1.9 olarak belirleniyor.

Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com