02 / 05 / 2024

Emlak vergisi emekli muafiyeti 2015!

Emlak vergisi emekli muafiyeti 2015!

Taşınmaz mal sahipleri tarafından her sene belediyeye emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.Vergide, mesken sahipleri için muafiyet uygulaması bulunuyor.Peki emlak vergisi emekli muafiyeti ne zaman başlar?İşte emlak vergisi emekli muafiyeti 2015..


Emlak vergisi emekli muafiyeti 2015!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye'de  bulunan tüm gayrimenkuller emlak vergisi alınıyor. Vergi ödemeleri taşınmazların bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. 


Emlak vergisi her yıl 2 eşit taksitte ödenebiliyor. 2015 yılı emlak vergisi ödemeleri 1. taksit zamanı 1 Mart'ta başlamıştı ve Mayıs ayına kadar ödenebiliyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılacak. İsteyen vergi mükellefleri verginin tamamını bi kerede ödeyebiliyor. 


Vergide, mesken sahipleri içim muafiyet uygulaması bulunuyor. Bu muafiyetten sadece emekli geliri olan, çalışmayan, tek mesken sahipleri de yararlanabiliyor. Emekli emlak vergisi muafiyet şartları şu şekilde sıralanıyor.


Buna göre 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahipleri gelirleri olmaması halinde emlak vergisinden muaf tutuluyor. Emlak vergisinden muaf olan kimseler şu şekilde sıralanıyor:


Başka bir geliri olmayan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları.


Emlak vergisinde emekli istisnasından yararlanmanın da bazı şartları bulunuyor. Emeklinin vergiden muaf olabilmesi için çalışmaması ve başka bir yerden gelirinin olmaması gerekiyor. Tek meskenin yanında yazlık eve de sahip olan emeklilerin vergiden muaf tutulması söz konusu olmuyor.Buna göre emekliler de başka gelirinin olmaması halinde vergiden muaf tutuluyor.

Emlak vergisi muafiyeti için dilekçe örneği!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com