07 / 05 / 2024

Emlak vergisi eksik beyan edilirse ne olur?

Emlak vergisi eksik beyan edilirse ne olur?

Taşınmaz mallar için her sene belediyeye ödenen emlak vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki emlak vergisi eksik beyan edilirse ne olur?


Emlak vergisi eksik beyan edilirse ne olur?

Gayrimenkuller için her sene belediyeye ödenen vergi emlak vergisi olarak karşımıza çıkıyor. Kanuna göre, Türkiye sınırları içinde bulunan mesken,işyeri, arsa ve araziler emlak vergisinin konusunu oluşturuyor.

Vergi mükellefi; Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor. 

Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Vergide mükellefiyet, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Vergi ödemelerinden önce beyanname verilmesi gerekiyor. Emlak vergisinde beyanname verme süresi, taşınmaz malın satın alındığı senenin sonunda bitiyor.Emlak vergisinin eksiksiz ve doğru beyan edilmesi gerekiyor.Peki emlak vergisi eksik beyan edilirse ne olur?

Emlak vergisi bildiriminde bulunmayanlar, Vergi Usul Kanununun 376. Maddesine göre cezalandırılıyor.

Madde 376 – (Değişik : 22/7/1998 - 4369/17 md.) 

İkmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkını ve aşağıda gösterilen indirimlerden artakalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarını mükellef veya vergi sorumlusu ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse: 

1. Vergi ziyaı cezasında birinci defada yarısı, müteakiben kesilenlerde üçte biri, 

2. Usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezasının üçte biri;  İndirilir. 

Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını yukarıda yazılı süre içinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmıyor.

Yukarıdaki hükümler vergi aslına tabi olmaksızın kesilen usulsüzlük cezaları hakkında da uygulanıyor. 

2015 yılı emlak vergisi oranları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com