05 / 05 / 2024

Emlak vergisi cezası 2015!

Emlak vergisi cezası 2015!

Emlak vergisinde mükellefler vergi ödemesini geciktirdiği takdirde bazı cezalara maruz kalıyor.Peki emlak vergisi cezası ne kadar?İşte emlak vergisi cezası 2015..


Emlak vergisi cezası 2015!

İşyeri,arsa,arazi ve meskenlere sahip olan vatandaşların belirlenen tarihlerde belediyeye emlak vergisi ödemesi yapması gerekiyor.


Emlak vergisi, gayrimenkulün türüne, değerine ve bulunduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi, yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.Emlak vergisi her sene yeniden belirleniyor.2015 yılı için ödenmesi gereken emlak vergisi oranları şu şekilde:


Emlak vergisi oranları 2015..


-Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


-Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.Verginin birinci taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor. İsteyen mükellefler, verginin tamamını ilk taksit dönemi içerisinde yatırabiliyor.


Peki "emlak vergisi ödenmezse ne olur?Emlak vergisi cezası ne kadar?" diyorsanız işte yanıtı..


6183 sayılı kanun gereğince emlak vergisi ödemesini geciktiren ya da ödemeyen mükellefler, ödemedikleri her emlak vergisi taksiti için gecikme cezası ödemekle mükellef oluyor.Zamanında ödenmeyen emlak vergisi borcu için aylık %1,9 gecikme cezası uygulanıyor.


Örneğin emlak vergisi borcunuzun 200 TL olduğunu düşünelim.Gecikmenin yaşandığı her ay için 4,20 TL gecikme zammı uygulanıyor.

Emlak vergisi borcumu nasıl öderim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com