25 / 04 / 2024

Emlak vergisi beyannamesi son günü ne zaman?

 Emlak vergisi beyannamesi son günü ne zaman?

Senede iki eşit taksit şeklinde ödenen emlak vergisi için mükelleflerin öncelikle emlak vergisi için beyanname vermesi gerekiyor. Peki emlak vergisi beyannamesi son günü ne zaman?


Emlak vergisi beyannamesi son günü ne zaman?

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Emlka Vergisi Kanunu kapsamında esasları belirlenen emlak vergisi bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor.


Emlak vergisi için ödenecek tutar, taşınmazın değeri ile emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Vergi büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak veriliyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1,İşyeri ve dükkan gibi diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2,Arazilerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1,Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 olarak karşımıza çıkıyor.


Emlak vergisi için öncelikle belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor.Peki emlak vergisi beyannamesi son günü ne zaman?


Emlak vergisi için beyanname her sene verilmiyor. Mükellefin değişmesi başta olmak üzere bazı durumlarda beyanname verilmesi gerekiyor.


Bildirimler;

a) Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,


b) Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde,


Emlakın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye veriliyor.

Emlak vergisi beyannamesi nasıl hazırlanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com