Emlak Vergisi Kanuna göre emlak vergisi ödeyecek olan mükelleflerin her bir taşınmaz için ilgili belediyelere beyanname vermesi gerekiyor.Peki emlak vergisi beyannamesi kaç yılda bir verilir?
Emlak vergisi beyannamesi kaç yılda bir verilir?
1319 sayılı kanuna göre Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mal sahipleri, emlak vergisi mükellefi oluyor. Taşınmaz mal sahiplerinin vergi borcunu ödemeleri için öncelikle beyanname vermesi gerekiyor.
Emlak vergisi beyannamesi için; tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres, beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulunu temin etmek gerekiyor.Temiine edilen evraklarla birlikte ilgili olduğu belediyenin Gelir Servisine başvurulması gerekiyor. Peki emlak vergisi beyannamesi kaç yılda bir verilir?
Emlak vergisi beyannamelerinin belediyeye en geç taşınmazın tapusunun alındığı yılın sonuna kadar verilmesi gerekiyor. Ancak eğer alınan gayrimenkulün inşaatı tamamlanmadıysa, inşaat tamamlandıktan ve tapu alındıktan sonra aynı yıl içinde beyannamenin verilmesi gerekiyor.
Örneğin 2015 yılında edinilen taşınmaz mal için bu 2015 yılının sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyor.Vergi ödemeleri ise 2016 yılında başlayacak.
İki eşit taksit şeklinde ödenebilen emlak vergisinin birinci taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında,ikinci taksiti Kasım ayında yatırılıyor.Buna göre emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 1 haziran tarihine kadar devam ediyor.
İsteyen mükellefler birinci taksit zamanında vergiyi tek seferde de ödeyebiliyor.Vergi ödemeleri, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Farklı ildeki taşınmazın ödemesi PTT ödemesiyle yapılabiliyor. Ayrıca, e-belediye sistemini kullanan belediyelere ödeme internetten de yapılabiliyor.
Emlak vergisi gecikme cezası 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com