26 / 04 / 2024

Emlak vergisi beyanname verme zamanı!

Emlak vergisi beyanname verme zamanı!

Taşınmaz mallara sahip olan kişilerin taşınmazın bağlı olduğu belediyeye giderek emlak vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor. Peki emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilir 2015?İşte emlak vergisi beyanname verme zamanı..


Emlak vergisi beyanname verme zamanı!

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından belediyeye ödeniyor. Vergi mükelleflerinin vergilerini ödemeden önce beyanname vermeleri gerekiyor.Emlak beyanları, emlakın bulunduğu ilgili belediyenin Emlak Servisi' ne veriliyor.Peki emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilir 2015?


Emlak beyannamelerinin belediyeye en geç gayrimenkul tapusunun alındığı yılın sonuna kadar olarak belirleniyor.Örneğin taşınmaz mala 2015 Temmuz ayında sahip olan kişinin, Aralık 2016 tarihine kadar belediyeye giderek emlak beyanında bulunması gerekiyor. 


Ancak eğer alınan gayrimenkulün inşaatı tamamlanmadıysa, inşaat tamamlandıktan ve tapu alındıktan sonra aynı yıl içinde beyannamenin verilmesi gerekiyor.


Emlak vergisi beyannamesinin verilmemesi halinde uygulanacak cezai yaptırımlara ilişkin bilgiler Emlak Vergisi Kanunu kapsamında madde 32'de açıklanıyor.


Bildirim verilmemesi halinde yapılacak işlemler:

Madde 32 –(Değişik : 3/4/2002-4751/2 md.)

Bildirimin süresinde verilmemesi halinde, vergi idarece tarh edilir. İdarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değeri, 29 uncu madde hükmü dikkate alınarak hesaplanır.


Emlak vergisi için zamanında bildiriminde bulunmayanlardan, ikinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor. Bildirimin süresinde yapılmaması vergi ziyaına neden olmuşsa, vergi ziyaı cezası da kesiliyor. 


Geç bildirim fiili, hem usulsüzlük hem de vergi ziyaı cezasının gerektirdiğinden, usulsüzlük cezası ile vergi ziyaı cezası mukayese ediliyor ve tutar itibariyle fazla olan ceza kesiliyor.

2015 emlak vergisi beyannamesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com