28 / 03 / 2024

Emlak vergisi beyanı ne zaman verilir?

 Emlak vergisi beyanı ne zaman verilir?

Emlak vergisini ödemekle yükümlü taşınmaz mal sahiplerinin bağlı olduğu belediyelere beyanname vermeleri gerekiyor.Peki emlak vergisi beyanı nasıl verilir?Emlak vergisi beyanı ne zaman verilir?


Emlak vergisi beyanı ne zaman verilir?

Emlak vergisi,Türkiye sınırları içinde bulunan arsa,mesen,işyeri ve arazi gibi taşınmazlar için ödenmesi gereken vergiler arasında yerini alıyor.1319 sayılı Kanunda emlak vergisine ilişkin bilgiler yer alıyor.


Söz konusu vergi her sene ödeniyor.2 taksit haklinde ödenebilen verginin 1.taksiti Mart,Nisan,Mayıs aylarında,2.taksiti Kasım ayında ödeniyor.


Emlak Vergisi ödeyecek kişilerin bağlı oldukları belediyelerin Emlak Vergisi birimine ödeme yapmaları gerekiyor. Emlak Vergisi ödeneceği zaman vergi mükelleflerinin her bir taşınmaz için ilgili belediyelerde doldurmuş olduğu forma emlak vergisi beyannamesi adı veriliyor. 


Emlak Vergisi Beyannamesi için bazı evraklar isteniyor.Bu evraklar;

-Tapu fotokopisi,

-Nüfus cüzdanı fotokopisi,

-Binalar için yapı kullanma izninin fotokopisi,

-Binanın bulunduğu adres,

-Beyan sahibinin ikamet adresi,

-Vergi numarası.


Taşınmaz  sahiplerinin emlak vergisi için bağlı oldukları belediyeye beyanname vermeleri gerekiyor. Söz konusu beyannamenin her sene verilme yükümlülüğü bulunmuyor. Buna karşın mükellefin değişmesi, arsa ve arazinin ifraz ve tevhidi ve benzeri durumlarda bu olayın vuku bulduğu bütçe yılı sonuna kadar; bu durum yılın son 3 ay içinde gerçekleşmişse 3 ay içinde ilgili belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.


Emlak vergisi hangi bankaya ödenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com