20 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2018 birinci taksit ödemeleri yarın başlıyor!

 Emlak vergisi 2018 birinci taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Tüm gayrimenkuller için 1319 sayılı kanun gereğince her sene emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi 2018 birinci taksit ödemeleri yarın başlıyor..


 

Emlak vergisi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılıyor. Vergi için ilk taksit dönemi 1 Mart'ta başlayıp, 31 Mayıs'ta sona eriyor. Buna göre vergi dönemi yarın başlıyor. 


İsteyenler ödemelerin tamamını bu dönemde yapabiliyor. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


Emlak vergisi ödemeleri bağlı olunan ilçe belediyesinden yapılabildiği gibi, tüm belediyeler aracılığı ile de yapılabiliyor.Vergi ödemesi aynı zamanda internet ortamında e-belediye sistemi ile de ödenebiliyor. Ancak günümüzde her belediye e-belediye sistemini kullanır vaziyette olmadığı için, sistemin önceden teyit edilmesi gerekiyor.


Tüm gayrimenkuller için 1319 sayılı kanun gereğince her sene emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödüyor.


Emlak vergisi, taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisi 2018 oranları


Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.



Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Konuttimes.com