14 / 05 / 2024

Emlak vergisi 2015 oranları!

 Emlak vergisi 2015 oranları!

Türkiye sınırları içerisindeki tüm taşınmaz mallar için belediyeye ödenen vergi emlak vergisi oranları olarak karşımıza çıkıyor.Peki emlak vergisi oranları nedir?işte emlak vergisi 2015 oranları..


Emlak vergisi 2015 oranları!

Konut,işyeri, arsa ve arazi üzerinden alınan ve her sene devlete ödenmesi gereken bir vergi türü olan emlak vergisinin mükellefi taşınmazların maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina, arsa ve araziye malik gibi tasarruf edenler oluyor.


Taşınmazlara sahip olan herkes vergi ödemiyor.Emlak vergisinde meskenlerde bazı muaflıklar söz konusu oluyor. 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip kimi taşınmaz sahipleri emlak vergisinden muaf tutuluyor.


- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Engelliler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Vergiden muaf olmayan kişilerin iki eşit taksit şeklinde vergi ödemesini yapması gerekiyor.İlk taksit ödemeleri 1 Haziran tarihinde sona erecek.İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.Peki emlak vergisi oranları nedir?


Emlak vergisi 2015 oranları şu şekilde:


*Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


*Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


*Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranları ise; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Online emlak vergisi ödeme!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com