18 / 05 / 2024

Emlak vergisi 1.taksiti için son 15 gün!

Emlak vergisi 1.taksiti için son 15 gün!

Gayrimenkul sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisinin son ödeme tarihi yaklaşıyor.Emlak vergisi 1.taksiti için son 15 gün bulunuyor..


Emlak vergisi 1.taksiti için son 15 gün!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan tüm gayrimenkuller, emlak vergisine tabi tutuluyor. Vergiyi gayrimenkullerin sahibi ödüyor.


Emlak vergisi için ödenecek tutar, taşınmaz malın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre değişkenlik gösteriyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi diğer belediyelere göre yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı uygulanıyor.


Konutlar için sıfır oranlı emlak vergisi de uygulanıyor. Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Vergiden muaf olmayan taşınmaz sahipleri vergiyi iki eşit taksit şeklinde ödemekle yükümlü oluyor.verginin 1.taksiti Mart,Nisan,Mayıs aylarında,ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.


Buna göre emlak vergisi 1.taksiti için son 15 gün bulunuyor.Mükelleflerin vergiyi zamanında ödemesi gerekiyor.Emlak vergisi zamanında ödenmezse gecikmenin yaşandığı her ay için taşınmaz sahibinden yüzde 1.9 oranında gecikme cezası alınıyor.

Emlak vergisini nereye ödeyeceğim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com