26 / 04 / 2024

Emlak vergisi 1. taksiti için son 4 gün!

 Emlak vergisi 1. taksiti için son 4 gün!

25 milyon ev sahibini ilgilendiren emlak vergisinde sona yaklaşılıyor. 2018 yılı emlak vergisi 1. taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona eriyor. Buna göre emlak vergisi ödemelerinde son 4 gün kaldı..


Belediyeler 25 milyon ev sahibinden milyarlarca lira Emlak Vergisi tahsil ediyorlar. Her sene Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit halinde ödenebilen vergide 1. taksit ödemesi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Henüz ödeme yapmamış olan vatandaşların 4 gün içinde ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Aksi halde, gecikmenin yaşandığı her ay için yüzde 1.40 oranında ceza ödenmesi isteniyor.


Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre; Vergi ödemelerinden bazı kişiler muaf tutuluyor. 1319 sayılı Kanuna göre; işsizler, emekli maaşıyla geçinenler (dul ve yetimleri dahil), ev hanımları, geliri olmayanlar, gazi ve şehitlerin dul, yetimleri vergi ödemiyor.

 

Sıfır vergiden faydalanmak için evin brüt 200 metrekareyi aşmaması ve sadece bir konutun olması gerekiyor. 


Buna rağmen vergi borcu çıkarılan veya vergi ödeyen milyonlarca vatandaş bulunuyor. Muafiyet otomatik olarak oluşmadığı için vergi muafiyetinden faydalanmak için mutlaka belediyeye başvurup ‘vergi muafiyeti formu doldurup’ bizzat başvuru yapılması gerekiyor.


İADE EDİLİYOR


Muafiyetten habersiz emlak vergisi ödeyen emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri; yersiz ödemenin iadesi için belediyelere itiraz ederek geriye dönük 5 yıllık emlak vergisini isteme hakı bulunuyor. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’yi dayanak göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmeli.