14 / 05 / 2024

Emlak vergi borcumu nasıl öğrenirim?

Emlak vergi borcumu nasıl öğrenirim?

Emlak vergisi için ödenecek bedel,gayrimenkullerin değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor.Peki "emlak vergisi borcum var mı?Emlak vergisi borcumu nasıl öğrenirim" diyorsanız işte yanıtı..


Emlak vergi borcumu nasıl öğrenirim?

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için devlete her sene ödenen vergiler arasında yer alıyor. Vergi sorumluluğu, taşınmaza sahip olunan tarihi takip eden sene başlıyor.Fakat ilk sene içerisinde emlak vergisi için beyannamelerin verilmesi gerekiyor.


Emlak vergisi birinci taksiti, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri üzerinden hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Peki "emlak vergisi borcum var mı?Emlak vergisi borcumu nasıl öğrenirim" diyorsanız işye yanıtı.. 


Emlak vergi borcunu öğrenmek için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye gidip emlak vergi borcunun öğrenmek istendiğini belirtmek yeterli oluyor. Bunun dışına, belediyenin hesabının bulunduğu banka şubelerine gitmek ya da belediye "e-belediye" sistemini kullanıyorsa; bu sisteme giriş yapmak yeterli oluyor.

Emlak vergisini internetten nasıl ödeyebilirim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com