19 / 05 / 2024

Elektrik aboneliği nasıl feshedilir?

 Elektrik aboneliği nasıl feshedilir?

Elektrik dağıtım şirketinde abonelik başvurusu yapılabildiği gibi abonelik feshi işlemleri de yapılabiliyor.Peki elektrik aboneliği nasıl feshedilir?İşte elektrik aboneliği fesih işlemleri..


Elektrik aboneliği nasıl feshedilir?

Elektrik aboneliği için tüketici, elektronik imza ile veya görevli tedarik şirketine yazılı olarak başvuruda bulunmak kaydıyla, aboneliği  sona erdirebiliyor. Söz konusu başvuruda, sona erdirilmek istenilen tarih yer alıyor. Bu kapsamda yapılan başvuru, en geç üç iş günü içerisinde sonuçlandırılıyor.


Görevli tedarik şirketi,aboneliğin sona erdirilecek tarihin en az iki gün öncesinden, ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye, kayıt altına alınmak suretiyle, bilgi vermekle yükümlüdür. Dağıtım şirketi, ilgili kullanım yerinin sayaç değerlerini okuyarak, sözleşmenin sona erdirilmesinin talep edildiği tarihte, 16 ncı maddenin birinci fıkrası kapsamında kullanım yerinin elektrik enerjisini kesiyor.Talep edilen sonlandırma tarihinden sonraki elektrik tüketimleri, ilgili tüketiciye yansıtılmıyor. Okunan sayaç değerleri görevli tedarik şirketine ve/veya piyasa işletmecisine bildiriliyor.


Bir önceki sonlandırmadan veya sonlandırarak ayrılması ve farklı bir gerçek veya tüzel kişinin, aynı kullanım yeri için yeni bir abonelik başvurusunda bulunması halinde görevli tedarik şirketi tarafından;


-Önceki tüketicinin ödenmemiş borçlarının bulunması halinde, söz konusu borçlar, ilgili tüketicinin güvence bedelinden düşülmek suretiyle karşılanıyor ve ilgili sözleşme sona erdiriliyor.


-Güvence bedelinin ödenmemiş borçları karşılamaması halinde,işlem yapılıyor ve kalan borç önceki tüketiciden tahsil ediliyor.


Elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmelik hükümleri uyarınca gerekli olan bilgi ve belgelerin sunulması kaydıyla, yeni başvuru sahibiyle perakende satış sözleşmesi düzenleniyor.Dördüncü fıkra kapsamında, bir önceki tüketicinin perakende satış sözleşmesini sonlandırmadan kullanım yerinden ayrılması halinde, görevli tedarik şirketi, yeni başvuru sahibinden söz konusu yerin kullanım hakkına sahip olduğunu belgelemesini isteyebiliyor.


Belirtilen hususlar dışında, sözleşmesinin hangi hallerde sona erdirileceği, perakende satış sözleşmesinde düzenleniyor.

Elektrik aboneliği sözleşmesi nasıl imzalanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com