28 / 04 / 2024

Elektrik aboneliği başvurusu nasıl yapılır?

 Elektrik aboneliği başvurusu nasıl yapılır?

Elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliği kapsamında elektrik aboneliğine ilişkin bilgilere yer veriliyor.Buna göre elektrik aboneliği başvurusu nasıl yapılır?


Elektrik aboneliği başvurusu nasıl yapılır?

Elektrik aboneliği yaptırmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler,  ilgili görevli tedarik şirketine başvuruda bulunuyor. Başvuru sırasında bazı bilgi ve belgeler sunuluyor.Görevli tedarik şirketinde mevcut olan bilgi ve belgeler, başvuru sahibinden ayrıca istenmiyor.

Abonelik için başvurular, internet üzerinden ya da kayda alınmak suretiyle, telefonla da yapılabiliyor.Başvuruda, başvuru sahibinden, perakende satış sözleşmesinde yer verilmek üzere;

-Başvuru sahibinin gerçek kişi olması halinde T.C. kimlik numarasını, Türk vatandaşı olmayan kişiler için pasaport numarası veya uluslararası geçerliliği olan muadili belge numarasını, kimlik bilgilerini, elektrik kullanılacak yerin adresi ile mülkiyetinin kime ait olduğunu ve kullanım yerini hangi sıfatla kullandığını,

-İşyeri açan gerçek ve tüzel kişilerden, (a) bendine ek olarak, ayrıca ticaret unvanlarını, vergi kimlik numaralarını, bağlı bulundukları vergi dairesini, ticaret sicil numaralarını ve ticaret sicil kaydını yaptıkları ticaret sicil memurluğunun adını,beyan etmesi isteniyor.

Abone olacak gerçek ve tüzel kişilerden kimlik fotokopisi, ikametgâh belgesi, tapu fotokopisi, kira sözleşmesi, daha önce kullanımda bulunduğu yerde elektrik borcunun olmadığını gösterir “Borcu yoktur” belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası veya vergi numarasını gösterir belge istenmiyor.

Beyan edilen kimlik bilgileri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün kurumsal internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numarası doğrulaması yoluyla veya başvuru sahibinin nüfus cüzdanı istenip doğrudan kontrol edilerek teyit edilebilir. İşyeri açan talep sahiplerinin vergi kimlik numaraları Gelir İdaresi Başkanlığının kurumsal internet sitesi üzerinden e-vergi levhası sorgulaması yoluyla ticaret sicil bilgileri ise Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğünün kurumsal internet sitesi üzerinden ticaret sicil sorgulaması yoluyla teyit ediliyor. Perakende satış sözleşmesinde bahsi geçen binanın veya tesisin mülkiyetinin kime ait olduğu konusunda da tüketicinin beyanı esas alınıyor ve bu hususta ayrıca bir belge istenmiyor.

Görevli tedarik şirketi tarafından, mevcut tedarikçisini değiştirmek suretiyle elektrik enerjisi ve/veya kapasite almak isteyen bir gerçek veya tüzel kişiden, bir önceki tedarikçisini ve bu tedarikçiye olan yükümlülüklerini yerine getirdiğini yazılı olarak beyan etmesi istenebiliyor.

Tedarikçisi ve abone grubu aynı kalmak kaydıyla, kullanım yerini değiştiren tüketicinin bir önceki kullanım yerine ait elektrik enerjisi tüketiminden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi zorunlu oluyor. Bu yükümlülükler yerine getirilmeden yeni bir abonelik yapılmıyor.

Aboneliğin yapılmasından önce beyan edilen bilgiler ile ilgili olarak, söz konusu bilgilerin doğruluğuna ilişkin üçüncü bir şahıs tarafından görevli tedarik şirketine bir şikâyette bulunulması halinde, görevli tedarik şirketi tarafından tüketiciye perakende satış sözleşmesi yapıldığı tarihteki beyanını kanıtlayıcı bir belgeyi, bildirim tarihinden itibaren on iş günü içerisinde sunması isteniyor ve aksi halde sözleşmesinin iptal edilerek elektriğinin kesileceği bildiriliyor. 

Tüketicinin perakende satış sözleşmesi yapıldığı tarihteki beyanını kanıtlayıcı bir belgeyi bu süre içerisinde görevli tedarik şirketine sunmaması halinde, tüketicinin gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu kabul ediliyor ve  söz konusu tüketicinin perakende satış sözleşmesi iptal ediliyor.

Elektrik aboneliği sözleşmesi nasıl imzalanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com