14 / 05 / 2024

Ekspertiz ne demek?

 Ekspertiz ne demek?

Satın almak istenilen taşınmaz için talep edilen kredi miktarı, taşınmazın değer tespitinin sonucuna bağlı oluyor.Peki ekspertiz ne demek? Ekspertiz ne iş yapar?İşte ekspertiz hakkında bilinmeyenler..


Ekspertiz ne demek?

Konut satın almak için bankalara başvuruda bulunup kredi alınabiliyor.Banka tarafından verilecek kredi evin değerinin tespiti yapıldıktan sonra belli oluyor.Değer tespitini yapacak olan  ekspertiz konusunda uzman ve çoğunlukla da lisans sahibi kişiler oluyor.


Konut kredisi alabilmek için ekspertiz zorunlu bir aşama oluyor. Ekspertiz raporunu hazırlanırken ele alınan hususlar şu şekilde:

-Gayrimenkulün açık adresi

-Altyapısı

-Gayrimenkulün lokasyonu

-Ulaşım özellikleri 

-Gayrimenkulün alanı

-Kaç yaşında olduğu

-İmar durumu 

-Fiziki durumu 


Eksperler tarafından hazırlanan bankaya sunulan ekspertiz raporu ile banka kredi başvurusunu kabul ediyor yada etmiyor.Gayrimenkul değerinin belirlenerek, ekspertiz raporun bankaya sunulmasından sonra banka, tespit edilen değerin yüzde 75'ine kadar kredi veriyor. 

Kabul edilmemesi halinde ise konut kredisi ekspertiz ücretinin geri almak mümkün olmuyor. 


Konut kredisi kullanıldığında banka yüklü bir tutarda ekspertiz ücreti talep ediyorsa bu durumda Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurularak, ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz hakkı doğuyor.


Gayrimenkul değerinin belirlenerek, ekspertiz raporun bankaya sunulmasından sonra banka, tespit edilen değerin yüzde 75'ine kadar kredi veriyor. 


Ekspertiz raporu başvurusu!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com