28 / 04 / 2024

Ekspertiz rapor ücreti iade edilir mi?

Ekspertiz rapor ücreti iade edilir mi?

Bankalar, uzman kişilerin hazırladıkları ekspertiz raporları için tüketiciden ücret talep edebiliyor. Bu ücret bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Peki ekspertiz rapor ücreti iade edilir mi?


Ekspertiz rapor ücreti iade edilir mi?

Mesken alınırken, konut kredisi kullanılmak isteniyorsa öncelikli bankaya başvuru yapılıyor. Banka kredi miktarı belirlemeden önce meskenin değer tespitini yapmak için eve ekspertiz gönderiyor. 


Banka tarafından gönderilen eksperler yaptıkları incelemeler de inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare ve benzeri hususlara dikkat ediliyor.


Ev ekspertizikonusunda uzman ve çoğunlukla da lisans sahibi kişiler oluyor. Satın almak istenilen ev için talep ettiğiniz kredi miktarı, ekspertizin hazırladığı değerleme raporuna göre belirleniyor.


Yapılan bu incelemeler kapsamında ise bir ekspertiz raporu hazırlanıyor ve bu rapora göre müşteriye kredi veriliyor. Gayrimenkulün pazar ücreti belirleniyor. Bu şekilde gayrimenkulün ekspertiz değeri hesaplanmış oluyor.Peki ekspertiz rapor ücreti iade edilir mi?


Banka, ekspertiz raporu sonucunda müşteriden yüklü miktarda ücret talep ediyorsa bu ekspertiz raporunun iptal edilebiliyor. Ekspertiz ücretinin iade edilmesi için de itiraz edebiliyor.  


Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip incelemeler yapıyor. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir ekspertiz raporu hazırlanıyor. Bu şekilde yeni bir ekspertiz raporu düzenlenmiş oluyor. 

Ekspertiz raporuna nasıl itiraz edebilirim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com