19 / 05 / 2024

Ekspertiz evin değerini nasıl belirler?

 Ekspertiz evin değerini nasıl belirler?

Konut kredisi ile ev almak isteyenler için ekspertiz raporu gerekiyor ve banka rapordaki değerlere göre kredi veriyor. Peki ekspertiz evin değerini nasıl belirler?


Ekspertiz evin değerini nasıl belirler?

Ekspertiz raporu, konut kredisinde zorunlu bir aşama olarak karşımıza çıkıyor.  Konut ekspertizi, bu konuda uzman ve lisans sahibi eksperler tarafından yapılan konutun değer tespit süreci olarak belirleniyor. Tespit edilen konutun değeri doğrultusunda, banka tüketiciye vereceği kredi miktarını belirleniyor. 


Ekspertiz raporu konut kredisi miktarının belirlenmesi için konutun değer tespitinin yapılması gerekiyor. Konusunda uzman ve lisanslı gayrimenkul eksperlerinin hazırladığı bu ekspertiz raporuna göre kredi verecek olan banka miktara karar veriyor. 


Eksper raporlarına  gayrimenkulün değerini düşürebilecek olası ihtimaller de listeleniyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer taşınmaz mallara ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.Peki ekspertiz evin değerini nasıl belirler?


Bir gayrimenkulun değerinin belirlenmesi için hazırlanan  ekspertiz raporu uzman tarafından gerçekleştiriliyor. Ekspertiz çalışmasında şu hususlar dikkate alınıyor; 


*Gayrimenkulün açık adresi

*Kime ait olduğu /türü

*Kaç yaşında olduğu

*İmar durumu 

*Ulaşım özellikleri 

*Fiziki durumu 

*Altyapısı

Ev ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com