Satın alınacak evin yaş, konum gibi özelliklerinin dikkate alınarak değerinin belirlenmesi işlemi ekspertiz raporu olarak karşımıza çıkıyor.Peki ev ekspertiz raporu nereden alınır?
Ev ekspertiz raporu nereden alınır?
Konut kredisi kullanarak ev satın almak isteniliyorsa öncelikle bankanın ekspertiz gönderip satın alınmak istenilen evi incelemesi gerekiyor.Bu işlem uzamn eksperler tarafından yapılıyor.
Ekspertiz raporu hazırlanırken bazı hususlar göz önünde bulunduruluyor. Söz konusu hususlar gayrimenkulün açık adresi,gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu ,gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri ,fiziki durumu,altyapısı oluyor.
Ekspertiz raporu almak için bazı belgeler gerekiyor. Bu belgeler:
-Nüfus cüzdanı fotokopisi (Pasaport veya sürücü belgesi de olabilir),
-Gelir belgesi,
-Serbest meslek olarak çalışanlar vergi levhası,
-İkmetgah belgesi ya da kişinin adına düzenlenmiş, elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturası da olabiliyor.Peki ev ekspertiz raporu nereden alınır?
Ev ekspertiz raporu kredi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu değerleme şirketlerinden alınıyor. Ancak tüketici dilerse kendisi bir ev ekspertizi ile de anlaşabiliyor.
Ev ekspertiz raporu geçerlilik süresi ise kanunlarca bir hükme bağlanmamış olmasına rağmen genellikle altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor.
Ekspertiz dünyada en fazla kabul görmüş birkaç standarttan biri kullanılıyor. En yaygın olanı ve Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu'nun da baz aldığı Amerikan Değerleme Enstitüsü’nün (American Appraisal Institute) değerleme standartları oluyor. Temelde kullanılan standartlar birbiriyle benzerlik gösteriyor.
Ev ekspertiz raporu kriterleri nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com