16 / 05 / 2024

Ecrimisil ne demektir?

 Ecrimisil ne demektir?

Ecrimisile ilişkin esaslar Milli Emlak Genel Tebliğinde yer alıyor.Buna göre ecrimisil nedir?Ecrimisil ne demektir?İşte ecrimisile ilişkin bilinmeyenler..


Ecrimisil ne demektir?

20 Ağustos 2011 tarihinde 28031 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliğinde ecrimisile ilişkin bilgilere yer veriliyor.Ecrimisil hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat olarak tanımlanıyor.


Ecrimisil satış işlemlerine başlanılmamış ve hak sahipliği tespiti yapılmamış 2/B alanlarının işgalcilerinden alınmıyor.Bu noktada, kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, yetkili İdarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilere işgalci adı veriliyor.


Ecrimisil tespit ve takdir edilirken, Hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek; imar durumu, yüzölçümü, niteliği, verimi, alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı, konumu, işgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir gibi her türlü objektif ölçüler dikkate alınarak rayiç değer tespit ediliyor.


Ecrimisil işlemine karşı, tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde ilgili İdareye dilekçeyle müracaat edilerek düzeltme talebinde bulunulabiliyor.


Ecrimisilin, Ecrimisil İhbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde muhasebe birimlerine ödenmesi gerekiyor.

Ecrimisil bedeli ödenmezse ne olur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com