03 / 05 / 2024

Ecrimisil nasıl hesaplanır?

 Ecrimisil nasıl hesaplanır?

336 nolu Sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinde ecrimisilin ne anlama geldiğine,nasıl tespit edildiğine,nasıl hesaplandığına ilişkin bilgiler yer alıyor.Buna göre ecrimisil nasıl hesaplanır?


Ecrimisil nasıl hesaplanır?

Milli Emlak Genel Müdürlüğü Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlere ilişkin ecrimisil işlemlerini 336 Sıra Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği gibi yasal ve idari düzenlemelere göre yürütülüyor.

Ecrimisil, hazine taşınmazları üzerinde işgali gerçekleştiren kimselerden talep edilen tazminat olarak karşımıza çıkıyor.Fuzuli şagil yani işgalci de kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, yetkili İdarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişiler oluyor.

Ecrimisil kira bedeli olmayıp, taşınmazın izinsiz kullanımının karşılığı olan bir tazminat oluyor.Ecrimisil ile kira arasındaki idare şekli,kanun hükümleri gibi bazı farklar bulunuyor.Peki ecrimisil nasıl hesaplanır?

Ecrimisil tespit ve takdir edilirken, Hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek;

-İmar durumu,

-Yüzölçümü,

-Niteliği,

-Verimi (tarım arazilerinde),

-Alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı,

-Konumu,

-Taşınmazın kullanım şekli ve işgalden dolayı gelir elde edilip edilmediği,gibi her türlü ölçütler dikkate alınıyor.

Ecrimisilin tespitinde ayrıca; aynı yer ve mahalde bulunan emsal nitelikteki taşınmazlar için oluşmuş kira bedelleri veya ecrimisiller, varsa bunlara ilişkin kesinleşmiş yargı kararları, gerektiğinde ilgisine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulmak suretiyle edinilecek bilgiler ile taşınmazın değerini etkileyecek tüm unsurlar göz önünde bulunduruluyor. 

Ecrimisil nereye ödenir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com