19 / 05 / 2024

Ecrimisile nasıl itiraz edilir?

 Ecrimisile nasıl itiraz edilir?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle ecrimisil alınıyor.Peki ecrimisile itiraz edilir mi?Ecrimisile nasıl itiraz edilir?


Ecrimisile nasıl itiraz edilir?

Ecrimisil,hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat olarak adlandırılıyor.


Kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, yetkili İdarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişiler de fuzuli şagil yani işgalci olarak ifade ediliyor.


Ecrimisil bedeli belirlenirken taşınmazın değeri;imar durumu,yüzölçümü,Niteliği,Verimi (Tarım arazilerinde),alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı,konumu,işgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir,aynı yer ve mahalde bulunan emsal nitelikteki taşınmazlar için oluşmuş kira bedelleri veya ecrimisiller gibi her türlü objektif ölçüler dikkate alınarak rayiç değer tespit ediliyor.Peki ecrimisile nasıl itiraz edilir?


Ecrimisil ihbarnamesinin tebliğinden itibaren vatandaşın veya vekilinin 30 gün içinde İdareye dilekçe ile itiraz hakkı vardır.İdare bunun üzerine 30 gün içinde olumlu yada olumsuz bir ecrimisil tutanağı düzenleyerek ilgilisine tebliğ ediyor.Bu tebligattan itibaren 60 gün içinde İdari yargıda ecrimisil ihbarnamesinin veya ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin iptali için dava açılabiliyor.


Ecrimisil ihbarnamesine karşı dava açılmış olması ecrimisil tutarının tahsil edilmesini engellemiyor. Ancak yürütmeyi durdurma talepli dava açıldıysa ve Mahkeme yürütmeyi, durdurma kararı verdiyse dava sonuçlanıncaya kadar tahsilat işlemleri duruyor. İdarenin İtirazı üzerine Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına karar vermesi halinde İdare tahsilat işlemlerine devam edebiliyor.

Ecrimisil nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com