24 / 04 / 2024

Düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

 Düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

Kamu yetkisinin kullanılarak vatandaşların ulaşım,güvenlik,dinlenme,kültürel ihtiyaçlarının karşılamak için özel mülkiyet sahiplerinden alınmasına düzenleme ortaklık payı adı veriliyor.Peki düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?


Düzenleme ortaklık payı hesabı nasıl yapılır?

İmar Kanununun 18 inci maddesi uyarınca Düzenleme Ortaklık Payı Oranı ve Kamulaştırılacak Alanın Hesabının nasıl yapıldığı ve yapılacak arazi ve arsa düzenlenmesi ile ilgili esaslar hakkında yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


İmar uygulaması kapsamında  vatandaşların ulaşım, dinlenme, sosyal, kültürel ve güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak için  park, dinlenme tesisi, karakol gibi yapıların yapılması amaçlı uygun görülen yerlerin kamu yetkisi kullanılarak, özel mülkiyet sahiplerinden alınması düzenleme ortaklık payı yani DOP olarak tanımlanıyor.


18’inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 4/c maddesinde göre düzenleme ortaklık payı,düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tabi olmayan alanlar ile MEB’na bağlı ilk ve orta öğrenim kurumları, ibadet yeri, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzöl­çümlerinden %40 kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakati ile tespit edilen karşılığı bedel olarak ele alınıyor. 


Düzenleme ortaklık payı kapsamına giren yapılar;

-Yol, 

-meydan, 

-park, 

-otopark, 

-çocuk bahçesi, 

-karakol, 

-ibadet yeri, 

-yeşil saha ve

-MEB'e bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları. 


Danıştay Karslarına göre DOP kesintileriyle oluşturulan saha kapsamına pazaryeri ve toplu taşıma yeri de düzenleme ortak payı kapsamına giriyor.


Düzenleme ortaklık payı oranı hesabı;Düzenleme alanına giren parsellerin yüzölçümü toplamlarından, imar adalarının imar parsellerine ayrılan kısımlarının yüzölçüm toplamı çıkartılarak bulunuyor.


Düzenleme sahasında tespit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının, bu saha içindeki kadastro veya imar parsellerinin toplam yüzölçümü miktarına oluyor.



İmar durum belgesi nereden alınır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com