24 / 04 / 2024

Düzenleme ortaklık payı oranı nedir?

 Düzenleme ortaklık payı oranı nedir?

İmar Kanununun 18. maddesinde ve bu madde için hazırlanan yönetmelik kapsamında düzenleme ortaklık payı oranı ele alınıyor.Peki düzenleme ortaklık payı oranı nedir?İşte,düzenleme ortaklık payı oranı..


Düzenleme ortaklık payı oranı nedir?

Ulaşım,dinlenme,güvenlik,sosyal ve kültürel ihtiyaçların karşılanması amacıyla vatandaşlara park,yol,dinlenme tesisi,karakol gibi yapıların yapılması için kamu yetkisinin kullanılarak özel mülkiyet sahiplerinden alınmasına düzenleme ortaklık payı oranı deniyor.Düzenleme ortaklık payı uygulamaları, İmar Kanununun 18. maddesinde ve bu madde için hazırlanan yönetmelik kapsamında düzenleniyor.


Düzenleme ortaklık payı kapsamına giren yapılar;Yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, karakol, ibadet yeri, yeşil saha ve MEB'e bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarıdır. 


İmar Kanununun 18 inci maddesine göre yapılacak arazi ve arsa düzenlemesinin nerelerde ve ne şekilde yapılacağına açıklık getiriyor.Düzenleme ortaklık payı, 18’inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 4/c maddesine göre şöyle açıklanıyor:


“DOP; Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tabi olmayan alanlar ile MEB’na bağlı ilk ve orta öğrenim kurumları, ibadet yeri, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzöl­çümlerinden %40 kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakati ile tespit edilen karşılığı bedeldir.”


Normal koşullarda düzenleme ortaklık payı ve düzenleme ortaklık payı oranı yani DOP hesabı;Düzenleme alanına giren parsellerin yüzölçümü toplamlarından, imar adalarının imar parsellerine ayrılan kısımlarının yüzölçüm toplamı çıkartılarak bulunuyor.


Düzenleme sahasında tespit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının, bu saha içindeki kadastro veya imar parsellerinin toplam yüzölçümü miktarına oranı DOP oranı oluyor.



İmar Kanunun 18.madde uygulama yönetmeliği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com