29 / 03 / 2024

Düzenleme ortaklık payı nedir?

Düzenleme ortaklık payı nedir?

İmar Kanununun 18. maddesinde düzenleme ortaklık payı uygulamaları,ve bu madde için hazırlanan yönetmelik kapsamında düzenleniyor. Peki düzenleme ortaklık payı nedir?


Düzenleme ortaklık payı nedir?

Düzenleme ortaklık payı 18’inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 4/c maddesinde ele alınıyor.Yönetmeliğe göre “DOP; Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tabi olmayan alanlar ile MEB’na bağlı ilk ve orta öğrenim kurumları, ibadet yeri, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzöl­çümlerinden %40 kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakati ile tespit edilen karşılığı bedeldir.”


İmar uygulaması kapsamında  vatandaşların ulaşım, dinlenme, sosyal, kültürel ve güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamak için  park, dinlenme tesisi, karakol gibi yapıların yapılması amaçlı uygun görülen yerlerin kamu yetkisi kullanılarak, özel mülkiyet sahiplerinden alınıyor.


Düzenleme ortaklık payı kapsamına giren yapıları şu şekilde sıralayabiliriz:

-Yol,

-meydan, 

-park, 

-otopark, 

-çocuk bahçesi, 

-karakol, 

-ibadet yeri, 

-yeşil saha ve 

-MEB'e bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları. 


Düzenleme ortaklık payı oranı, düzenleme sahasında tespit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının, bu saha içindeki kadastro veya imar parsellerinin toplam yüzölçümü miktarına oranı olarak tanımlanıyor.DOP hesaplaması bu tanıma göre yapılıyor.


Düzenleme ortaklık payı oranı ile, düzenlemeye giren her bir kadastro parselinin veya daha önce bir pay alınmamış bir imar parseli varsa, bunların bağış veya düzenleme sebebiyle bulunacak yüzölçümü ile çarpılıp esas yüzölçümünden çıkarılmak suretiyle maliklerin düzenlemeden sonra sahip olması gereken parsel yüzölçümleri elde ediliyor.


İmar Kanunun 18.madde uygulama yönetmeliği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com